Miód lipowy to bardzo cenna odmiana pszczelego produktu. Pozyskiwany jest z nektaru kwiatów lipy, których okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca. Jego wartość wynika nie tylko z cennych składników, ale także z faktu, że surowiec, z którego jest pozyskiwany nie jest powszechnie dostępny.
O leczniczych czynnikach miodu naturalnego powiedziano i napisano już wszystko. Coraz więcej ludzi rezygnuje z cukru na rzecz miodu naturalnego, a czynnikiem decydującym jest oczywiście zdrowie. Teoretycznie miody możemy podzielić na te, które pomagają leczyć doraźne, ale w praktyce one wszystkie łagodzą najróżniejsze objawy dolegliwości i zwalczają wirusy.
Powinieneś zrezygnować z cukru na rzecz miodu naturalnego, gdy:
Wartość energetyczna* | 324 kcal |
Węglowodany | 80,3 g |
– w tym cukry | 79,5 g |
Białko | 0,3 g |
Tłuszcz | 0 g |
– w tym nasycone | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Sód | < 1 mg |
Potas | ~50 mg |
Wapń | ~5 mg |
Żelazo | ~1 mg |
Kwas glukonowy | obecny (naturalnie) |
Enzymy i flawonoidy | obecne (naturalnie) |
* – w 100g produktu
Jan Kowalski –
To mój pierwszy raz z miodem lipowym i muszę przyznać, że jest znakomity w smaku!
Janina Nowak –
Mały słoiczek, ale starcza na 2 tygodnie do słodzenia herbaty. Bardzo dobry smak, więc będę zamawiać częściej 🙂