Miód spadziowy jest jednym z najdroższych miodów w Polsce, ponieważ spadź z której powstaje, występuje w Polsce w niektórych regionach nawet co kilka lat. Przez to jest często pomijany, a jego właściwości zdrowotne nie są zapewne większości znane. Miód ten jest charakterystyczny w smaku, a jego kolor uzależniony jest od rodzaju drzewa z jakiego pochodzi. Swoje szerokie zastosowanie zawdzięcza uniwersalnemu działaniu w profilaktyce wielu schorzeń oraz łagodzeniu ich symptomów.
O leczniczych czynnikach miodu naturalnego powiedziano i napisano już wszystko. Coraz więcej ludzi rezygnuje z cukru na rzecz miodu naturalnego, a czynnikiem decydującym jest oczywiście zdrowie. Teoretycznie miody możemy podzielić na te, które pomagają leczyć doraźne, ale w praktyce one wszystkie łagodzą najróżniejsze objawy dolegliwości i zwalczają wirusy.
Powinieneś zrezygnować z cukru na rzecz miodu naturalnego, gdy:
Wartość energetyczna* | 324 kcal |
Węglowodany | 80,3 g |
– w tym cukry | 79,5 g |
Białko | 0,3 g |
Tłuszcz | 0 g |
– w tym nasycone | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Sód | < 1 mg |
Potas | ~50 mg |
Wapń | ~5 mg |
Żelazo | ~1 mg |
Kwas glukonowy | obecny (naturalnie) |
Enzymy i flawonoidy | obecne (naturalnie) |
* – w 100g produktu
Marek Kowal –
Nie każdy lubi miód spadziowy, ale ten smakuje o wiele lepiej, niż to, co pamiętam z młodych lat.
Anna Joanna –
Smakuje inaczej, niż miód, który pamiętam z dzieciństwa i to najlepszy komplement, jaki można mu przypisać 🙂
Tomasz Nowak –
Bardzo dobry miodek.
Małgorzata Śniady –
Kupuję tutaj nie pierwszy raz i za każdym razem jestem mile zaskoczona. Jakość jest wyczuwalna, smak wyrazisty. W przeciwieństwie do innych miodów, ten starcza mi na dłużej. Pozdrawiam 🙂
Janina Kowalska –
Koleżanka mi poleciła Waszą pasiekę i nie zawiodłam się na niej 🙂 Kupiłam kilka różnych słoików, ale spadziowy przypadł mi najbardziej 🙂