Darmowa dostawa od 199 złotych

Co na obiad? Miód!

Wiedziałeś, że aby dostarczyć nam 0,5 kg miodu, pszczoły przelatują 90 000 km i siadają na 2 milionach kwiatów? Szacunek i respekt dla ciężkiej pracy, bo jak już coś wymaga takiego wysiłku, to musi być cholernie dobre i zdrowe. I jest.

Pożytki płynące z jedzenia miodu opisywano już w pismach babilońskich, sumeryjskich i w Wedach – świętych księgach hinduizmu, więc ojcowie naszej cywilizacji mieli dobrą intuicję.

Potwierdzają ją współczesne badania naukowe – miód wzmacnia organizm i poprawia wytrzymałość, obniża poziom złego cholesterolu, skutecznie hamuje rozwój nowotworów, działa przeciwbakteryjnie i wspomaga gojenie się ran. Działa także osłonowo, jak probiotyk, a im ma ciemniejszy kolor, tym zawiera więcej przeciwutleniaczy chroniących przed starzeniem się i rakiem.

Zastępując cukier miodem, należy przyjmować połowę przewidywanej objętości, czyli jeżeli słodzisz herbatę dwiema łyżeczkami cukru, użyj jednej łyżeczki miodu. Słoik z miodem przechowuj w temperaturze pokojowej, nie w lodówce.

1. Żeberka w miodzie z sosem sojowym

Składniki na 4 porcje:

• 1,5 kg żeberek wieprzowych

• 3/4 szklanki pikantnego keczupu

• 3 łyżki miodu

• sól, świeżo zmielony czarny pieprz

• kawałek korzenia świeżego imbiru

• sok z połowy cytryny

• 4 ząbki czosnku

• 1 duża cebula

• 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

• 1 mała papryczka chili

• 1 łyżka ziaren kminku lub kopru włoskiego

• olej

Sposób przygotowania:

1. Pokrój mięso na kawałki. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wysyp kminek i praż kilka minut, mieszając. Dodaj pocięte żeberka (osolone i popieprzone) i obsmażaj chwilę, aż zamkną się pory mięsa – potem przełóż mięso na blachę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 185 ⁰C i wstaw żeberka na 30 minut, by tłuszcz się wytopił.

2. Bardzo drobno posiekaj imbir, czosnek, cebulę, papryczkę i wrzuć na patelnię po mięsie. Podsmaż, dodaj keczup, sos sojowy, miód, sok z cytryny. Wymieszaj. Wysmaruj żeberka i wstaw do piekarnika na około 1 h.

Energia: 750 kcal

Białko: 45 g

Tłuszcze: 41 g w tym nasycone: 15 g

Węglowodany: 27 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze wpisy

Co na obiad? Miód, cz.2

W pierwszej części napisaliśmy o daniach, które możecie przyrządzić z miodu. I nie zajmie to Wam wiele czasu! Kluczem do

Właściwości poszczególnych miodów

Naturalny miód pszczeli to świetne „lekarstwo”, które ma wartości odżywcze, regeneracyjne a zwłaszcza lecznicze. Jest kilkanaście różnych rodzajów naturalnego miodu

Co na obiad? Miód!

Wiedziałeś, że aby dostarczyć nam 0,5 kg miodu, pszczoły przelatują 90 000 km i siadają na 2 milionach kwiatów? Szacunek