Wiedziałeś, że aby dostarczyć nam 0,5 kg miodu, pszczoły przelatują 90 000 km i siadają na 2 milionach kwiatów? Szacunek i respekt dla ciężkiej pracy, bo jak już coś wymaga takiego wysiłku, to musi być cholernie dobre i zdrowe. I jest.
Pożytki płynące z jedzenia miodu opisywano już w pismach babilońskich, sumeryjskich i w Wedach – świętych księgach hinduizmu, więc ojcowie naszej cywilizacji mieli dobrą intuicję.
Potwierdzają ją współczesne badania naukowe – miód wzmacnia organizm i poprawia wytrzymałość, obniża poziom złego cholesterolu, skutecznie hamuje rozwój nowotworów, działa przeciwbakteryjnie i wspomaga gojenie się ran. Działa także osłonowo, jak probiotyk, a im ma ciemniejszy kolor, tym zawiera więcej przeciwutleniaczy chroniących przed starzeniem się i rakiem.
Zastępując cukier miodem, należy przyjmować połowę przewidywanej objętości, czyli jeżeli słodzisz herbatę dwiema łyżeczkami cukru, użyj jednej łyżeczki miodu. Słoik z miodem przechowuj w temperaturze pokojowej, nie w lodówce.
1. Żeberka w miodzie z sosem sojowym
Składniki na 4 porcje:
• 1,5 kg żeberek wieprzowych
• 3/4 szklanki pikantnego keczupu
• 3 łyżki miodu
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
• kawałek korzenia świeżego imbiru
• sok z połowy cytryny
• 4 ząbki czosnku
• 1 duża cebula
• 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
• 1 mała papryczka chili
• 1 łyżka ziaren kminku lub kopru włoskiego
• olej
Sposób przygotowania:
1. Pokrój mięso na kawałki. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wysyp kminek i praż kilka minut, mieszając. Dodaj pocięte żeberka (osolone i popieprzone) i obsmażaj chwilę, aż zamkną się pory mięsa – potem przełóż mięso na blachę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 185 ⁰C i wstaw żeberka na 30 minut, by tłuszcz się wytopił.
2. Bardzo drobno posiekaj imbir, czosnek, cebulę, papryczkę i wrzuć na patelnię po mięsie. Podsmaż, dodaj keczup, sos sojowy, miód, sok z cytryny. Wymieszaj. Wysmaruj żeberka i wstaw do piekarnika na około 1 h.
Energia: 750 kcal
Białko: 45 g
Tłuszcze: 41 g w tym nasycone: 15 g
Węglowodany: 27 g