W pierwszej części napisaliśmy o daniach, które możecie przyrządzić z miodu. I nie zajmie to Wam wiele czasu! Kluczem do sukcesu jest zrozumienie, że słodkie dodatki absolutnie nie robią z potrawy „przesłodzonego” dania.
2. Filet z kurczaka w zalewie miodowo-musztardowej
Składniki na 4 porcje:
• 4 filety z piersi kurczaka
• 1/2 szklanki miodu
• 1/2 szklanki musztardy Dijon
• 1 łyżeczka suszonej bazylii i natki pietruszki
• 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. W misce dobrze rozmieszaj miód, ostrą musztardę, paprykę, bazylię i natkę pietruszki. Umyj i dokładnie osusz filety papierowym ręcznikiem, natrzyj je pieprzem i solą. Rozsmaruj nieco marynaty na mięsie, zawiń je w folię aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę lub więcej, by mięso nabrało aromatu.
2. Rozgrzej piekarnik do 170 ⁰C. W niedużym, lekko wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia ułóż filety i posmaruj je częścią marynaty. Piecz ok. 30 minut, przewróć filety na drugą stronę i posmaruj pozostałą marynatą – resztę wlej do środka. Piecz jeszcze 10-15 minut.
Energia: 450 kcal
Białko: 57 g
Tłuszcze: 8 g w tym nasycone: 2 g
Węglowodany: 2 g