Darmowa dostawa od 199 złotych

Co na obiad? Miód, cz.2

W pierwszej części napisaliśmy o daniach, które możecie przyrządzić z miodu. I nie zajmie to Wam wiele czasu! Kluczem do sukcesu jest zrozumienie, że słodkie dodatki absolutnie nie robią z potrawy „przesłodzonego” dania.

2. Filet z kurczaka w zalewie miodowo-musztardowej
Składniki na 4 porcje:

• 4 filety z piersi kurczaka

• 1/2 szklanki miodu

• 1/2 szklanki musztardy Dijon

• 1 łyżeczka suszonej bazylii i natki pietruszki

• 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. W misce dobrze rozmieszaj miód, ostrą musztardę, paprykę, bazylię i natkę pietruszki. Umyj i dokładnie osusz filety papierowym ręcznikiem, natrzyj je pieprzem i solą. Rozsmaruj nieco marynaty na mięsie, zawiń je w folię aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę lub więcej, by mięso nabrało aromatu.

2. Rozgrzej piekarnik do 170 ⁰C. W niedużym, lekko wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia ułóż filety i posmaruj je częścią marynaty. Piecz ok. 30 minut, przewróć filety na drugą stronę i posmaruj pozostałą marynatą – resztę wlej do środka. Piecz jeszcze 10-15 minut.

Energia: 450 kcal

Białko: 57 g

Tłuszcze: 8 g w tym nasycone: 2 g

Węglowodany: 2 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze wpisy

Co na obiad? Miód, cz.2

W pierwszej części napisaliśmy o daniach, które możecie przyrządzić z miodu. I nie zajmie to Wam wiele czasu! Kluczem do

Właściwości poszczególnych miodów

Naturalny miód pszczeli to świetne „lekarstwo”, które ma wartości odżywcze, regeneracyjne a zwłaszcza lecznicze. Jest kilkanaście różnych rodzajów naturalnego miodu

Co na obiad? Miód!

Wiedziałeś, że aby dostarczyć nam 0,5 kg miodu, pszczoły przelatują 90 000 km i siadają na 2 milionach kwiatów? Szacunek